helma - 16. 08. 2012 12:27Zdravím, chtěl bych požádat místní skákající osazenstvo o radu ohledně helmy
Jsem víceméně čerstvě po ukončení kurzu AFF. No dobře, někteří z vás považují AFF za rychlokvašky, ale to asi nebude předmětem flamewar v tomhle příspěvku, aspoň doufám zatím nemám vůbec nic svého, tudíž přijedu na letiště vždy "nahý". Pominu-li padák, půjčuji si kombinézu, helmu, brýle a výškoměr. Nevím jestli mi současné nadšení vydrží, takže bych hned z počátku pravděpodobně nechtěl utrácet "majlant" za hyper super mega cool helmu nebo svou vlastní kombinézu. Přesto bych rád něčím začal, takže helma bylo první, co mě napadlo.
Četl jsem tu články o helmách i některé příspěvky, prošel jsem si nejpoužívanější výrobce přileb. Slyšel jsem i osobně na letišti názory, že když jako student skáču s vodáckou helmou, tak není důvod si hned v začátku kupovat Crenera
Když se oprostím od toho, že ty profi parahelmy jsou hezký a určitě dobrý + lehký + jánevímcoještě, tak by mě zajímal skutečně rozumný názor na to, jakou jinou levnější helmu bez potíží zakoupit a používat. Ano, je mi jasné, že by neměla mít výstupky nebo spony (jako mají třeba lyžařské), měla by být lehká (takže ne motorkářské), neměla by vzadu na krku mít pevný límec (kvůli záklonu hlavy při volném pádu)... no ale co dál? Zatím nepoužívám akustický výškoměr, studenstká "vodácká" helma ho taky nemá...
Je možné tedy s klidem doporučit nějakou jinou helmu? Když se mrknu třeba na stránky lyřařské helmy (tyjo, nedělám, reklamu, že ne?) nebo vodácké helmy, tak vidím i takové, které by se TŘEBA použít pro začátky daly...
Re:helma - 16. 08. 2012 13:12Každý správný paragán se řídí heslem: "Není důležité jak to dělám, ale jak u toho vypadám!" Ale vážně. Není nutné hned investovat do super helmy. Vodácká tě ochrání úplně stejně, když se při výskoku praštíš o futra letadla, nebo když tě někdo ve volném pádu nakopne. Jasně že není tak vymazlená, ale poslouží dobře. Taková ta nejpoužívanější, tuším typ Hiko Life, má i místo na pípák. Zevnitř na uchu se dá vyjmout pěnovka trojúhelníkového tvaru a tam pípák úplně přesně pasuje, jen je třeba ho nějak přichytit, třeba gumičkou. S tímhle řešením nás skákala spousta a je plně funkční. Existují i docela pohledné, původně vodácké přilby Gath, mluvilo se o nich i tady: http://www.4000.cz/forum/view-151.html Podle Zbyňka Živného http://www.blueskies.cz/Bezpecnost-a-zavady/Ochranny-faktor-prilby.aspx nemají tak vysoký ochranný faktor, ale svého času byly hodně populární. http://www.gathsports.com/products.php?cat=6
Uznej že ta přilba je docela pohledná
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Gondo
Správce
Admin
Re:helma - 16. 08. 2012 13:14No a nebo se koukat po bazarech na starší paragánské přilby, občas se objeví za dobrou cenu.
Tybou
Uživatel
••
Re:helma - 16. 08. 2012 14:00Nejak na tech obrazcich nevim, kam s ocima
Takze vylozena pitomost to neni, podivat se po vodackych helmach? O bazarovych nabidkach vim, ale dik za pripomenuti. Krome vodackych helem je tedy mozne pouzit jeste treba ty lyzarske, pokud to nebudou nejake tvarove silene blaboly (s pevnym ksiltem atd)? Videl jsem napriklad ve Sportisimu vedle sebe v dlouhem regalu vodacke a lyzarske (bez vystupku, bez sponek na bryle a bez prilisnych otvoru na hlave...), ktere mi proste prisly na pohled uplne stejne.
btw: nechci tu v podstate ve velkem otevirat jiz nekolikrat diskutovane tema. Spis mi slo o diskuzi ohledne tvaru, nejakeho faktoru pevnosti, pripadne na co si dat pozor (viz treba ty vystupky nebo prezky...). Nebo napriklad slyset opravdu dobre argumenty PROC NE jine helmy nez parahelmy...
Diky zatim za info
Gondo
Správce
Admin
Re:helma - 16. 08. 2012 14:10Nikdy jsem neslyšel o nějakých předpisech nebo tabulkách, co by měla splňovat paragánská přilba. Většina úderů jsou spíše drobné kolize, jako třeba právě v těch dveřích, nebo když do sestavy přijede nějaký rychlík. Na RW je ale lepší integrálka, jak se tam motá moc lidí, tak je nepříjemné dostat nohou do čelisti. V podstatě každá z těch přileb co jsi jmenoval by ti posloužila. Zaměř se na ty výstupky a pod., to tam nemá co dělat. V lyžařské přilbě jsem viděl skákat jen jednoho člověka a co vím, tak v ní bylo v létě dost horko.
mino
Uživatel
•••
Re:helma - 16. 08. 2012 16:37Ahoj,
spis si promysli co chces skakat..
RW - neni co resit volba je integralka, tady ale v kazdem pripade helma pro parasutisty a ne zadne motohelmy Osobne pouzivam Z1.
pokud neplanujes skakat RW porid jsi co se ti libi... nebo spis co ti pohodlne sedi na hlave, a neplanda to. Jediny rozdil mezi para a nepara je v tom ze para helmy maji misto pro pipak... btw. nekoukej jen na prachy jednou ti ta helma muze zachranit zivot... joo a nezapomen ze casem si stejne poridis kameru tak at ji mas o co upevnit
Hanka
Správce
Admin
Re:helma - 16. 08. 2012 17:08ahoj,
moje zkušenost - z mojí úplně první výplaty v práci jsem si pořídila přilbu a pípák. A protože ten plat zas tak velkej nebyl, byla to klasická vodácká přilba (používaná paraškolami jako studentská). Slouží mi dodnes (včetně toho pípáku). Pípák se do ní vejde pohodlně (jak psal Gondo, vyjmula jsem výstelku a na gumičku připevnila pípák). Je to sice plast, ale to, co ocením u přilby nejvíc, jsou silné pěnové výstelky a ty ta přilba má lepší jak celá Z1. Je lehká a nemá žádné výstupky, za které by se mohly zachytit šňůry padáku apod.
Jasně, že dnes už nedám dopustit na integrálku a skáču s ní i freefly. Očekávám od ní ochranu obličejové části hlavy a čelisti, což ta vodácká (resp. žádná otevřená) neposkytuje. Každopádně pokud si nemůžeš dovolit drahou přilbu, je ta vodácká rozumný kompromis.
Re:helma - 16. 08. 2012 20:58Hanka napsal: Každopádně pokud si nemůžeš dovolit drahou přilbu, je ta vodácká rozumný kompromis.
Hanka
Neco takoveho jsem asi i ocekaval. Ne, ted si drazsi helmu dovolit nemuzu dam vzdycky dokupy penize na seskok nebo dva a vyjedu na letiste. Jsem v uplnych zacatcich jak jsem psal...
FF ani FS delat nechci, na to nemam fyzicku )) no a na RW se zatim necitim. Ted si v klidu doskacu licenci a pozdeji uvidime, ale mozna skoncim u takoveho toho domaciho zvykani, tedy skanani "pro radost". Ted jsem rad, ze se "trefim na letiste"