Re:Výškoměr - 19. 05. 2014 13:42Lojzek napsal: Já bych rád upřesnil, že ona "nepřesnost" analogových výškoměrů není +/- 50m, ale třeba 1%. Tedy ve 4000m se může mezi jednotlivými výrobci lišit právě třeba o těch 50m. Ale to se bude lišit i u těch výrobců digitálních výškoměrů.
No a tedy v 50ti metrech nad zemí bude odchylka 0,5m, což jistě není moc. Lojzek http://AFFcentrum.cz
No to je samozřejmě nesmysl.. Přesnost měřícího přístroje se udává k maximální hodnotě, tj k 4000m, pokud je přesnost 1.5 procenta (výrobce Sapphire uvádí)pak v 50ti metrech může kecat o 60m což JE jistě moc....
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Lojzek
Uživatel
•••
Re:Výškoměr - 19. 05. 2014 15:28Výškoměr kalibruješ na nule, nikoliv ve 4000m. Tedy max odchylka může být ve 4000m nikoliv v 50m. Pokud by to fungovalo tak jak píšeš ty, tak by i ty digitální výškoměry měly na zemi toletanci v metrech až desítkách metrů, což bys jistě při tvé disciplíně nechtěl.
Re:Výškoměr - 19. 05. 2014 15:56Clouseau napsal: Lojzek napsal: Já bych rád upřesnil, že ona "nepřesnost" analogových výškoměrů není +/- 50m, ale třeba 1%. Tedy ve 4000m se může mezi jednotlivými výrobci lišit právě třeba o těch 50m. Ale to se bude lišit i u těch výrobců digitálních výškoměrů.
No a tedy v 50ti metrech nad zemí bude odchylka 0,5m, což jistě není moc. Lojzek http://AFFcentrum.cz
No to je samozřejmě nesmysl.. Přesnost měřícího přístroje se udává k maximální hodnotě, tj k 4000m, pokud je přesnost 1.5 procenta (výrobce Sapphire uvádí)pak v 50ti metrech může kecat o 60m což JE jistě moc....
Udávaná přesnost je údaj který říká jaká je maximální odchylka v celém rozsahu měření, což fyzikálně může samozřejmě znamenat že udávaná odchylka může být kdekoliv v celém rozsahu měření, ve skutečnosti je to tak že schválené výškoměry jsou relativně lineární tj odchylka se zvětšuje +- lineárně od bodu "jednobodové kalibrace" což je nastavení na "nulu".
Při nastavení výškoměru na "nulu" odstraníme pevnou odchylku (což je u takového zařízení jako je výškoměr ta největší chyba vnesená do systému měření) pak čím dál budem od té nuly tím víc se bude projevovat výrobcem udávaná odchylka. Mechanické výškoměry v letadlech mají preciznější teplotní kompenzaci než třeba sapphire, ale pokud na zemi nastavím nulu vystoupám do 4000, tak na zemi (v místě jednobodové kalibrace) nebude ta odchylka větší než bratru 10 metrů. Je taky potřeba si uvědomit k čemu se který výškoměr hodí, těžko budu swoopovat podle sapphire a předpokládám že k tomu ani nebyl výrobcem zamýšlený, což nevylučuje že to podle něj někdo nedělá ...
V přesnosti se projevuje ještě jedna vlastnost daná "hysterezí" ať už samotné mechaniky výškoměru, nebo třeba membrány senzoru a obvodů následného zpracování signálu a to je opakovatelnost měření. Pod tím si můžete představit to že nastavíte výškoměr na "nulu" zvednete ho třeba o 20 metrů a vrátíte zpět, elektronický bude ukazovat +- stejně u mechanického bude ta odchylka určitě větší ale nebude to desítky metrů ...
Re:Výškoměr - 19. 05. 2014 19:16Jak jsem napsal... v 50m "může" kecat až o 60m... Rozhodně nelze vyvozovat že tam má nepřesnost pouhých 0,5m jak napsal Lojzek. Navíc malý výškoměr na deformačním principu bez jakékoli teplotní kompenzace a navíc výškoměr který není nijak schválený se nedá srovnávat s výškoměrem v letadle. A pokud ten v letadle po přistání klidně ukazuje o 10m jinak.... To že odchylka bude patrně vyšší lineárně s výškou se dá přepokládat, nicméně být to tak nemusí. Pokud se pamatuju tak když jsem kupoval Barigo byl k němu i měřící protokol a ve 4000m to celkem sedělo, nejvyšší chyba byla někde u 300m.. Ale to byl jen můj kus.. A co se týká swoopu, Neptune například ukazuje na display i teplotu, což je funkce "navíc" protože primárně je to použito pro kompenzaci. Přesnost digitálních výškoměrů je taky vyšší než u analogu a navíc, narozdíl od analogu jsem schopen hodnotu přesně odečíst....
Charlie
Uživatel
••
Re:Výškoměr - 20. 05. 2014 09:59Clouseau napsal: Jak jsem napsal... v 50m "může" kecat až o 60m... Rozhodně nelze vyvozovat že tam má nepřesnost pouhých 0,5m jak napsal Lojzek. Navíc malý výškoměr na deformačním principu bez jakékoli teplotní kompenzace a navíc výškoměr který není nijak schválený se nedá srovnávat s výškoměrem v letadle. A pokud ten v letadle po přistání klidně ukazuje o 10m jinak.... To že odchylka bude patrně vyšší lineárně s výškou se dá přepokládat, nicméně být to tak nemusí. Pokud se pamatuju tak když jsem kupoval Barigo byl k němu i měřící protokol a ve 4000m to celkem sedělo, nejvyšší chyba byla někde u 300m.. Ale to byl jen můj kus.. A co se týká swoopu, Neptune například ukazuje na display i teplotu, což je funkce "navíc" protože primárně je to použito pro kompenzaci. Přesnost digitálních výškoměrů je taky vyšší než u analogu a navíc, narozdíl od analogu jsem schopen hodnotu přesně odečíst....
To je právě ten nesmysl, pokud ho na zemi nastavím na 0 nebude v žádným případě v 50 metrech nad zemí kecat "až o 60m".
Zkusím to vysvětlit zjednodušeně ještě jednou aby to pochopil i parašutista
Jako příklad si dáme 10% chybu, ta vzniká zjednodušeně tak že na 1m výšky se ručička pohne třeba jen o 0.9m, tj na 10m rozdílu už to bude 1m chyby, na 1000m -> 100m chyba atd. Tak že čím dále sem od země (místo kde jsem nakalibroval nulu) tím větší bude chyba a naopak čím blíže sem místu kde sem nastavil nulu tím menší je chyba. Pokud si výškoměr vynuluju v 1000 metrech bude chyba nejmenší v 1000 metrech a na obě strany (níže i výše) bude postupně vzrůstat ... Mechanismus výškoměru není samozřejmě ideálně lineární a tím vzniká tebou popisovaná největší nepřesnost u bariga ve 300m (absolutní výšky) zjednodušeně je to tak že tvoje barigo má ve výšce kolem 300m nejvetší odchylku a metr tam "nezobrazuje" jako 0.9999m ale třeba jen jako 0.95m takových úseků může být v měřeném rozsahu více, ale pokud výrobce deklaruje přesnost třeba 1.5% nebude nikde v v celém rozsahu ta odchylka vyšší.
btw na výškoměr u letadla stačí poklepat a ukáže zas to co si na zemi nastavil, pokud se ovšem během letu nezměnil tlak, 1hPa je cca 8m výšky, jinak to je přesně důsledek dříve popisované mechanické hystereze
Můj závěr je že barigo nebo sapphire je dostatečně přesný pro "normální" použití ...
Re:Výškoměr - 20. 05. 2014 11:24Já nerozumím přesnosti měření přístrojů, ale vím jedno: můj analogový výškoměr ukazuje výšku dobře, slouží mi tak už přes 2000 seskoků, stál pár korun, má velkej ciferník, takže na něj vidím i já, a to za všech okolností, má barevně vyznačené pole pro výšku rozhodnutí a taky (to tu ještě nepadlo): nemusím se starat o žádnou baterku. Prostě funguje POŘÁD.
Jo a neswoopuju a nikdy nebudu, takže kdo swoopuje, tak bude mít jiné preference.
Re:Výškoměr - 21. 05. 2014 08:07Zkusím to vysvětlit tak aby to pochopil i pilot. Pokud výrobce zaručuje že výškoměr s rozsahem 4000m má chybu 1.5 procenta tak to znamená jen a pouze to že kdekoli a v celém rozsahu 0-4000m může!!!!! (neříkám že má ale může mít!!!!) odchylku od správné hodnoty 1.5 procenta z maximálního rozsahu tj 4000m což je (4000/100)*1.5=60m To jsou prostě holá fakta a výpočty.
Lojzek
Uživatel
•••
Re:Výškoměr - 21. 05. 2014 09:17To asi nemá už cenu komentovat. V 50 metrech je chyba 1,5%. Stejně tak ve 4000m. Akorát že v 50 metrech je to 75cm a nikoliv 60m. To jen tak k chybě měření. Ale jestli si myslíš že je to 60m, tak ti to už asi nikdo nevyvrátí a asi to tak speciálně pro tebe necháme.
PavelK
Uživatel
•••
Re:Výškoměr - 21. 05. 2014 10:29Největši moudro tu napsala Hanka.
Lugi
Uživatel
••
Re:Výškoměr - 21. 05. 2014 20:11Protoze Hanka je nejlepsi.