Prerušené AFF :-( - 14. 07. 2009 08:58Ahojte... potrebujem aby ma niekto zachránil...
Celý život som sníval o skákaní, skočil som si 2x lano na OVP v r. 2000 nedávno som si skočil 2x tandem 3000 a rozhodol som sa že si urobím AFF a budem konečne štastný. Vzdy pri zoskoku som sa dost bál ale vždy to nakoniec dobre dopadlo, tak som si myslel že po nejakých zoskokoch strach ustúpi ason trochu...
Skočil som si prvé 2 zoskoky AFF a vždy ma strach pri výskoku z lietadla úple prevalcoval. Úlohy som urobil síce na výbornú aj som OK pristál ale vždy som si po pristáti povedal, že čo to robím za hlúposť.. bojím sa a ešte provokujem osud . Nakoniec som inštruktorovi a ostatným povedal že končím čo mi bolo strašne lúto lebo inštruktor aj kolektív bol PERFEKTNÝ, zodpovedný no super. Mám síce manželku a dcéru, ale ako by som stratil zmysel života. Neviem čo mám robiť. Všetcia hovoria ža je to len na mne, ale nikto ma v tom nevie podporiť. Rodina už vôbec... mama otec manželka... Neviem ako nájsť cestu späť na letisko a prekonať strach a neistotu. Neviete mi niekto aspon poradit?
Pomooooc... (
Příspěvek editován: melfli, v: 14. 07. 2009 09:53
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Maličkej
Uživatel
••
Re:Prerušené AFF :-( - 14. 07. 2009 09:56Poradit ti bohuzel neumim, snad jen to ze to opravdu musis prekonat sam. Ja na tom byl podobne a trvalo mi to skoro pul roku, nez jsem ten strach prekonal Ale jak to prekonas, tak si to skakani budes opravdu uzivat, tak at to vyjde
Jinak v tomto je těžko radit po internetu, neznám tě osobně. Obecně ale platí, že se strach s počtem seskoků otupuje. Otupuje natolik, až se postupně přemění v takovou spíš nervozitu, než čistý strach. Chce to ale opravdu skákat.
Píšeš, že tak som si myslel že po nejakých zoskokoch strach ustúpi ason trochu... . Inu, tak to opravdu je. Ale to tě čeká víc seskoků, než dva levely AFF. AFF je pro většinu lidí dost stresující, ale po výcviku už se začneš postupně věnovat dalším seskokům (to nejlepší tě totiž teprve čeká) a pak už budeš chtít začít skákat s dalšími lidmi a budeš řešit jiné věci, než "co jsem to proboha udělal - jak mne mohlo napadnout vyskočit z letadla!!!".
Podporu v rodině - máma, otec, manželka... bych moc nehledala. Pokud nejsou postiženi parašutismem, nezbývá jim než ti skákání tolerovat (a tiše trpět). Jestli ti skákání chybí, tak bych byla pro to, vrátit se na letiště a k výcviku. Jestli je to sport pro tebe nebo není, na to si budeš muset přijít sám. Ale nenechávej to rozhodnutí za tebe udělat strach. A nevzdávej to po prvních skocích, cesta je ještě dlouhá
Re:Prerušené AFF :-( - 14. 07. 2009 14:26Hele, já to mám podobné, nebo měl, když jsem v roce 07 začínal, nebyl jsem schopný před seskokem ani jíst, min. 2x jsem musel na záchod s průjmem a to nebylo z čeho. A na AFF jsem si dodal odvahy až potom, co jsem zkusil pár seskoků na stabík (zádržku) a i tak jsem strachem po prvních 3-4 levelech nespal, hodně mi pomohl až poslední lev., kdy skáčeš jakoby už sám, bez nikoho vedle tebe a taky když si celou cestu nahoru sám pro sebe říkáš, co máš udělat pěkně krok po kroku, dostane se ti to do krve a budeš klidnější, protože získáš jistotu, že to zvládneš. Pak už stačí jen skákat, skákat a skákat a bude to lepší a lepší a lepší.
tuton
Uživatel
••
Re:Prerušené AFF :-( - 14. 07. 2009 17:18Jako jennys jsem zacinal pred dvema lety. 1. seskok (static line) byla az do otevreni padaku jedna velka krec. Asi vic jsem se ale bal, ze kdyz to vzdam, budu tercem posmechu. Az do stabilizaci se to temer nezlepsilo. Ale pomohlo mi soustredeni se na ulohu. I tak, kdyz se pracovni tyden prehoupl k vikendu, jsem chodil "s knedlikem" v krku. Pak jsem zjistil, ze po opusteni letadla ze me vsechno spadne. Ten neprijemny strach uz se smrsknul jenom na stoupani v letadle. Uz nevim po kolika seskocich se to cele prehouplo na spise lehce nervozni vzruseni svym zpusobem prijemne. A nejvetsi uleva je, kdyz se otevrou dvere a jde se na to
Takze nejsi sam, hodne dalsich (ne-li kazdy) si necim takovym proslo. Heslo je VYDRZET! Dyt je to bozii
Roman
Uživatel
•
Re:Prerušené AFF :-( - 14. 07. 2009 22:46Dear Melfli, jen blázen by se nebál,v tak pro člověka nepřirozené situaci. Všichni co jsme kdy začali s touto krááásnou zábavou, bychom se mohli do diskuze připojit ,a povětšinou by všechna doporučení byla velmi podobná.I když skáču málo souhlasím s Hankou ( ta kočka má vetšinou správný názor a její komentáře mají koule),že nenech za sebe rozhodovat strach. Já ještě dodám ,abys nenechal za sebe rozhodovat jiné. Ty jsi měl nejvíc času poznat sebe ve složitých situacích ,a tím se můžeš odhadnout -máš-li na to,nebo ne !!!! Má cesta jak jsem se dostal k para sportu ,byla s kamarádem přez tandem. Ačkoli já byl na 1level AFF natěšený, při druhém ,kdy jsem věděl co mě čeká -jsem by po.... . Při cestě z letiště jsem si řekl ,že se už nevrátím . Kamarád zvládl vše na výtečnou a neměl problém pokračovat. Během týdne jsem před každým zrcadlem ( např. firemní toalety) trénoval základní polohu , a nasledující víkend pokračoval společně s kamarádem ve výcviku. Musím říct , že soustředěním na pracovní úkony , jsem se zlepšoval . Pod dojmem , že za chvíly jsou z nás skydiveři ,jsme si nechali ušít kombinézy. V 7 levlu AFF se můj kamarád (ač do té doby daleko lepší jak já) roztočil v horizontálu ,tak moc ,že ho instruktor musel zastavit spec. technikou . O té doby kámoš úplně skonšil se sportem. Tedy přesněji ještě si dal asi 3 jumpy v tandemu -protože i to je možnost jak si to skákání užít. Je to ale asi jediný tandem pasažér v ČR ,který má svou kombožku. Nijak mu to ,ale nemám za zlé.Byla by hloupost dokazovat mě ,sobě ,nebo komukoli-jaký je chlap a že to dá. Ještě jedno (zdovolením) doporučení : zkus wind tunel- pomůže Ti to zvládnout techniku volného pádu, a zbytek se možná poddá. Mějme modré nebe . bohumil
Jaroslav
Uživatel
•••
Re:Prerušené AFF :-( - 06. 09. 2012 21:57V sobotu mam prvy zoskok AFF ako som sa doteraz tesil zacinam mat trosku obavy.. ci vsetko zvladnem ako na pozemnej priprave. Mam za sebou aj wind tunel ale to urcite nebude ako po vyskoku z lietadla.. No drzte palce
mino
Uživatel
•••
Re:Prerušené AFF :-( - 07. 09. 2012 09:09tak si to poriadne uzi
Obavy su prirodzene, je to predsa extremny sport ) Strachu sa neboj, je prirodzeny a kazdy kto ma aspon nejaky pud sebazachovy nejaku formu obav pocitil aj ked u kazdeho je intezita individualna. Skus sa na to pozriet z trochu ineho pohladu, zvladol si uz niekolko zoskokov takze patris do druhej skupiny ludi, teda do skupiny ludi ktory pri strachu nevytuhnu ale naopak zacnu fungovat lepsie, a to nieje az tak casty jav. Tak hodne peknych zazitkov zo skakania a z letiska, ten sport za to stoji
Adriana Špottová
Uživatel
••
Re:Prerušené AFF :-( - 07. 09. 2012 13:43Mě pomohlo zvyknout si na výšku. Zkus se domluvit v letadle, ať otevřou dveře o 2 minuty dřív, postav se tak, abys nevypadl a viděl a koukej a zvykej si.... Třeba to pomůže !!! Hodně štěstí a nevzdávej to !!!
Jaroslav
Uživatel
•••
Re:Prerušené AFF :-( - 07. 09. 2012 19:42dakujem za podporu Zajtra vecer zreferujem moje pocity Mam za sebou 1x tandem a 6x lano no to bolo este na OVP-68 takze dalsia premiera pre mna bude kridlo Este raz diiik