Vítkov - 29. 12. 2009 22:37Nechci nějak rejpat, ale když tady tak koukam na tuto diskuzi nejčastěji o kategorii a pocte seskoku parasutistů kteří skákali k památníku, tak mě tak napadá...Koukal někdo do takové brožurky s názvem V-PARA 1? Tam skoro ke konci se píše: Při propagačních seskocích může být cíl pro přistávání parašutistů vyložen minimálně 25 m od diváků pro držitele kategorie B, minimálně 10 m pro držitele kategorie C a vyšší. Řídící seskoků přitom musí mít na zřeteli úhel klesání parašutistů, aby přihlížející nebyli ohroženi. Sice v matematice nejsem machr, ale jak počítám ,tak počítám tak pro kat. B: doskoková plocha byla na šířku -30m a délku měla 10m ,a pro kat. C a vyšší: na šířku 0m a na délku 40m ... Tak by mě zajmalo, kam parašutisté 27.12. pistávali?
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Danysek
Uživatel
•••
Re:Vítkov - 30. 12. 2009 16:43No, ja ti nevim... ale pokud se chce nekdo ohanet za kazdou cenu predpisy, tak v tom pripade mame maslo na hlave skoro vsichni. Ve V-PARA-1 totiz mimo jine v clanku 2.4 stoji:
Výsadka nesmí být provedena: - není-li možno provést celý seskok vně oblaků a za viditelnosti doskokové plochy - jestliže je v místě vysazení pohyb letadel ve vzduchu
Ta prvni odrazka se porusuje velmi casto, a kdekym, skoro bych rekl kymkoliv... to druhe jsem zazil na vlastni kuzi jak v Pribrami, tak treba Koline (kdy se nejake letadlo pohybovalo velmi blizko vysazenym parasutistum).
Trosku mi prijde, ze predpisy se nekteri ohani jen "kdyz se to hodi". A to se treba moc nelibi me... bud nekdo cti predpisy striktne (a pak smi podobne kritizovat), nebo je sam nekde porusuje (a pak pravo na podobnou kritiku nema).
Fridman Karel
Uživatel
•••
Re:Vítkov - 02. 01. 2010 18:10Pro Danyšek, Makakua - Myslím, že předpisy jsou - správněji řečeno "Pravidla, proto aby si kdokoliv nemohl z nevědomosti ublížit". A porušování, to je vždy v pravomoci toho kdo za dodržování pravidel odpovídá a poruší je. Zákonitě to však beztrestně platí do té doby, pokud je někdo poruší, tím ohrozí, nebo ublíží. A tady zřejmě tato skutečnost nastala ať už to kdokoliv zdůvodní jakkoliv. Stále však pro každého platí rčení "...tak dlouho....až se ucho utrhne".
Fridman Karel
Uživatel
•••
Re:Vítkov - 02. 01. 2010 18:11Pro Danyšek, Makakua - Myslím, že předpisy jsou - správněji řečeno "Pravidla, proto aby si kdokoliv nemohl z nevědomosti ublížit". A porušování, to je vždy v pravomoci toho kdo za dodržování pravidel odpovídá a poruší je. Zákonitě to však beztrestně platí do té doby, pokud je někdo poruší, tím ohrozí, nebo ublíží. A tady zřejmě tato skutečnost nastala ať už to kdokoliv zdůvodní jakkoliv. Stále však pro každého platí rčení "...tak dlouho....až se ucho utrhne".
Omlouvám se za nechtěnné zdvojení článku. Nevím, jak to vymazat. Dík.