CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 12:11Zítra pořádá Roman Štengl v Příbrami první letošní kurz přistávání na padácích ... jedete někdo. Loni jsem ho absolvoval a musím říct, že se jedná o velice přínosnou záležitost. Teoretická příprava, skoky z 1500m do vyznačené dráhy, vše natočené na video s následným rozborem. Podrobnosti má na svých stránkách.
| | Správce zakázal anonymní příspěvky.
Gondo
Správce
Admin
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 12:48Goldik27 napsal: Zítra pořádá Roman Štengl v Příbrami první letošní kurz přistávání na padácích ... jedete někdo. Na to já mám dost vyhraněný názor. Nemám rád narychlená přistání. Podle mě neslouží k ničemu jinému, než aby člověk dělal frajera. Za většinou zranění při skákání v dnešní době stojí právě nezvládnutá přistání na rychlých padácích. Mám rád pomalá přistání na mé vzducholodi Chápu ale, že někomu se to líbí. Když už přistávat rychle, tak alespoň poučeně a s přípravou a k tomu je ten kurz dobrý. Na druhou stranu ale taky vím, že kurz absolvují lidé, kteří mají pár seskoků a na narychlená přistání by neměli ani pomyslet. Místo aby je Roman vyhodil a řekl jim ať se vrátí až budou mít o 500 seskoků více, tak je učí swoopovat do dráhy. Ale jak říkám, je to jen můj osobní názor.
Goldik27
Uživatel
••••••
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 13:00Toto vcelku povazuji za chybnou interpretaci toho co se u Romana v kurzu deje. Ja nenarychluji a pristavam z primeho. Tento kurz je zameren na pristani jako takove tzn. s i bez narychleni dle urovne skokana a to i na vrchlicich presahujici velikosti 200 ctverecnich stop.Neberte to jako nejakou reklamu pro Romana, ten o teto diskuzi nema tuseni. Muj nazor je, ze se od neho da nacerpat velke mnozstvi informaci a je uz na kazdem ucastnikovi kurzu jakym zpusobem s nimi nalozi ...
Gondo
Správce
Admin
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 13:09Goldik27 napsal: Toto vcelku povazuji za chybnou interpretaci toho co se u Romana v kurzu deje. Nemůžu se k tomu vyjadřovat, v kurzu jsem nebyl. Už jsme strávili dost času debatou o minulém kurzu Canopy therapy. Možná je to správný počin, ale kdo z těch mladých kluků (holek se to skoro netýká, ty se většinou nezabíjejí z frajeřiny) tam jde kvůli zvýšení bezpečnosti a kdo kvůli tomu, že ho přitahuje přistávání ve vysoké rychlosti?
Hanka
Správce
Admin
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 13:29Gondo, Ty vis, co si o tom myslím, ale už taky trochu měním názor a zas tak bych ty kurzy nezavrhovala, o bezpecnosti letani na padacich se dneska v zakladnim kurzu nedozvis a je fakt, ze tyhle kurzy muzou byt dobrym zdrojem informaci. Že k absolvovani kurzu ma vetsina lidi zcela jinou motivaci s Tebou souhlasim a je to špatně. Ale víš co se říká - kdo chce kam, pomožme mu tam.
Jen si tak říkám, kolik z absolventů canopy therapy má zájem i o bezpečnost jako takovou a přijde třeba i na malfunction seminář...
Goldik27
Uživatel
••••••
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 13:31Pravda dvacet uz mi neni a predvadet se nemam zapotrebi ... u mne slo skutecne o bezpecnost, protoze jsem zacal skakat 150-ku padak a chtel jsem ziskat informace a nejakou jistotu, ze to budu mit pod kontrolou. Velikost jsem menil ne kvuli zrychleni pristani, ale kvuli tomu, abych mohl skakat i za horsich vetrnych podminek bez obav, ze odcouvam 2,5km ... Pravdou je (a myslim, ze to je i v nekterem clanku o pristavani na tomto webu), ze umet narychlit je v nekterych pripadech vyhodou i pri primem priblizeni.
Gondo
Správce
Admin
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 13:38Třeba fakt pořadatelům kurzu křivdím. Jasně, jakákoliv informace vedoucí ke zvýšení bezpečnosti je dobrá. Jen mám prostě pocit, že příbramští skokani jsou posedlí zmenšováním a zrychlováním hned po absolvování AFF a málo se jim říká, že je to špatně.
Mimochodem, já skáíču na velikosti 200 sqft a s couváním problémy nemám I když to asi bude i mojí hmotností
Hanka
Správce
Admin
Re:CANOPY THERAPY - 05. 04. 2007 13:45Já skákala na 175 a couvala jsem co chvíli. Teď jsem o kousek zmenšila a o hodně přibrala, takže uvidíme...
Goldik27
Uživatel
••••••
Re:CANOPY THERAPY - 10. 04. 2007 15:35Mrkni na Romanuv web a komentar pod clankem k probehlemu kurzu. Asi to nejsou jen moje subjektivni nazory, ktere jsem v tomto foru prezentoval ...
Gondo
Správce
Admin
Re:CANOPY THERAPY - 10. 04. 2007 15:57Nejsi sám, kdo se mě snaží přesvědčit, že kurs je přínosný. Zrovna dneska jsem na toto téma debatoval s Análkem. Můžete mít i pravdu, ale jak jsem psal Análkovi: "Já ti k tomu prostě nějak mám averzi. Mluvil jsem i s klukama, co tím kurzem prošli a nikdo nebyl nadšený, že skáče bezpečněji, ale z toho, že to super sviští. V PB byl loni a předloni obecný trend zmenšování u nezkušených skokanů. A místo aby je instroktoři uzemnili a zatrhli jim to, tak je v tom ještě podporují a pořádají kurzy v rychlém přistávání. Dojel na to např. Honza Kadič, který létal na padáku, na který neměl a nikdo mu to neřekl. Zažil jsem i jiná letiště a vím, že jinde se k tomu přistupuje jinak. Pokud někdo bez zkušeností měl cukání na malý padák, nebo začal zkoušet rychlá přistání, tak ho místní instruktoři rychle vymezili do správných mezí. Třeba se už poučili, ale nemyslím že by se tam tak rychle změnili. Všichni zastánci kurzu tvrdí, jak se tam učí pomalé a bezpečné přistávání ze směru. Já když se ale podívám na jakékoliv fotky, které se po kurzu zveřejní, tak jsou tam rozmazané šmouhy z rychlých přistání, max. velikost vrchlíku 120, případně se to ještě okoření figurami typu blind man, aby ten swoop nebyl taková nuda... Ale je to jen můj názor."
A ještě:
"Jestli to je jak říkáš, tak tomu sami organizátoři dělají špatnou propagaci. Pokud zveřejní článek "Fotky z Canopy therapy" a je to plné swoopů a popisků "Jirka Kudrna na Katana 107" tak to pro zájemce s padákem o velikosti 200 sqft jasně znamená: to není pro mě, co bych tam dělal. Oni sami to navenek prezentují jako závody v narychlování a ne kurz bezpečného pohybu na padáku."
Možná bude, Goldíku, problém v tomhle. Už jsem na webu Příbramáků četl několik článků o CT, viděl spoustu fotek, ale žádnou, kde by byl někdo s velikým padákem. Pokud to má být kurz bezpečného pohybu na padáku, tak to tak navenek rozhodně nepůsobí. Jedna za všechny: